Foto Riek en Horst Johne met hun zoon Ernst

Zwart-wit foto van Horst Johne, met zijn vrouw Riek, zoon Ernst die een schaap vasthoudt, en vier kinderen uit de buurt. De foto is genomen in de polder van IJsselmonde.

Horst Johne (een Duitse pianostemmer in Rotterdam)  nrs 10894, 10896, 10806, 11153

In 1922 komt de Duitser Horst Jone als 19-jarige naar Rotterdam. Hij is pianostemmer van beroep en hij krijgt verkering met  Diana van Diggele, zij trouwen in 1935 en krijgen een zoon. Door dit huwelijk krijgt Diana automatisch de Duitse nationaliteit. 
Horst Johne is altijd solidair met de Nederlanders. (Als een bekende van hem wordt opgepakt, gaat Horst bij de Duitsers protesteren. Dit wordt hem zeer kwalijk genomen, hij krijgt een ernstige waarschuwing. )

In 1944 wordt hij opgeroepen voor de Duitse krijgsdienst. Hij deserteert, rijdt met een gestolen auto terug naar huis en duikt onder.
Na de oorlog worden alle Duitsers die in Nederland wonen gedetineerd (in de gevangenis gezet). Als dit lot ook de familie Johne treft, komt de buurt in opstand. Toch wordt Horst gevangengezet. In 1946 komt Horst weer vrij en hij wordt hartelijk door de buurt ontvangen.

Tot twee keer toe probeert hij officieel het Nederlanderschap te krijgen. Het is niet bekend of dat uiteindelijk ook gelukt is.

 

2 reacties Commentaar van bezoekers

aad van den bemt  (1 jaar geleden)
Wij woonden op hetzelfde dijkje en ik (aad van den bemt ) heb geruime tijd bij de familie Johne gewoond ca 1944-1948 en ben daar nog steeds dankbaar voor dat ik ze gekend heb.
Geb. 1935.
meld misbruik
van den Bemt  (9 jaar geleden)
Op de foto staan behalve Riek en Horst Johne v.l.n.r. Aad van den Bemt, Guus Groenendijk (buurjongen), Ernst Johne en mijn zus Marga van den Bemt. De foto is genomen aan het eind van het Zevenbergsedijkje tussen 1945-1947.
meld misbruik

Uw commentaar bij dit beeld:

(commentaar wordt direct op de site getoond)

Neem het woord (6 letters) uit het plaatje over in het invulveld. Onleesbaar? Klik op het plaatje.