Stempel van G.A.H. Johne Orgel en Pianostemmer

Bedrijfsstempel van G.A.H. Johne Orgel en Pianostemmer, reparateur. Horst Johne werd in 1905 in Duitsland geboren en …

Bedrijfsstempel van G.A.H. Johne Orgel en Pianostemmer, reparateur.

Horst Johne werd in 1905 in Duitsland geboren en kwam in 1924 naar Rotterdam. Daar trouwde hij in 1936 met Riek van Diggele. Een bewaard gebleven bedrijfsstempel van hem duidt hem aan als:  G.A.H. Johne, orgel- en pianostemmer, reparateur.

Tijdens de oorlog ontpopt hij zich als een goede Duitser. Toen een buurtgenoot van hem gearresteerd werd, aarzelde hij niet om bij de Sicherheitsdienst aan de Heemraadsingel te informeren wat er aan de hand was. De agenten daar namen het hem zeer kwalijk, dat hij als geboren Duitser voor een Hollander kwam pleiten. Hij werd gewaarschuwd om goed na te deken voor hij een verklaring zou afleggen. Toch legde hij een valse getuigenis af en zijn buurtgenoot kwam vrij.

In 1944 werd Johne voor de Duitse dienst opgeroepen, maar hij weigerde dat en dook onder. Na de bevrijding in 1945 moesten alle Duitsers het land uit, ook de familie Johne. Toen kwam de hele buurt voor hem in het geweer, met een petitie en een verklaring, dat Johne zich altijd pro Nederland had opgesteld en moest kunnen blijven. In 1949 vroeg hij bij de koningin het Nederlanderschap aan.

1 reacties Commentaar van bezoekers

aad van den bemt  (9 jaar geleden)
eindelijk een spoortje gevonden waar ik mijn verhaal eventueel kwijt kan. Ik heb bij Riek en Horst Johne gewoond tijdens en na de oorlog en heb daar een deel van mijn opvoeding gekregen. En daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor.Grote bewondering voor Horst Johne die uit het Duitse leger deserteerde en onderdook. Na de oorlog op laffe wijze gevangen gezet. Er valt nog heel wat over deze man te vertellen maar te veel om in dit kader te plaatsen.
aad van den bemt, 1935.
meld misbruik

Uw commentaar bij dit beeld:

(commentaar wordt direct op de site getoond)

Neem het woord (6 letters) uit het plaatje over in het invulveld. Onleesbaar? Klik op het plaatje.